Co mówi ułożenie sztućców na stole? Kultura przy stole
Odpowiednie ułożenie sztućców jest szczególnie istotne w eleganckich restauracjach oraz na oficjalnych kolacjach organizowanych w domu. Liczy się zarówno to gdzie znajdują się łyżki, noże i widelce przed podaniem dań, jak i w trakcie spożywania posiłków. Jak układać sztućce (gastronomia), aby nie popełnić faux pas? Podpowiadamy.
Jak układać sztućce (gastronomia) na stole?
Od tego jak ułożymy sztućce (gastronomia) na stole, zależy czy będą się one prezentować elegancko, a przy okazji dostęp do nich będzie wygodny. Jeszcze przed ich rozłożeniem, należy upewnić się, że są one nieskazitelnie czyste, pochodzą z tego samego zestawu i są spójne ze stylem zastawy.
Kiedy te kwestie zostaną już załatwione, można przejść do aranżowania stołu. W centrum zawsze znajduje się talerz obiadowy, na którym można położyć również talerz głęboki przeznaczony m.in. do zup. W niektórych przypadkach zupełnie wystarczy od 3 do 4 sztućców, lecz zdarza się, że przy posiłku musi pojawić się kilka sztuk widelców, noży, czy łyżek. W takim wypadku najpotrzebniejsze sztućce zawsze znajdują się najdalej od talerza, a po nich kolejne egzemplarze niezbędne przy nadchodzących daniach. Dzięki temu nasz gość nie będzie miał problemu z wyborem właściwego „narzędzia”.
Można powiedzieć, że zastawa jest otoczona sztućcami z każdej strony (oprócz tej na krańcu stołu, najbliżej siedzącego). Po prawej stronie kładziemy noże oraz łyżki do zupy, natomiast po lewej widelce. Z kolei u góry serwowanego dania powinny znaleźć się łyżeczka lub widelczyk do deserów. Widelce zawsze leżą zębami do góry, łyżki dnem do dołu, a noże ostrzem skierowanym w stronę talerza.
W przypadku ciepłych napojów łyżeczka powinna zawsze znajdować się na talerzyku obok filiżanki. Warto również zadbać o to, aby po prawej stronie gość miał w zasięgu ręki dostępną serwetkę, którą może położyć na kolanach, założyć za kołnierz lub otrzeć usta po skończonym posiłku.
Co mogą oznaczać sztućce (gastronomia) na talerzu?
Ważne jest również to, jak używamy sztućców, będąc gościem. Odpowiednie ułożenie widelca oraz noża, może być dla kelnera lub gospodarza jasnym komunikatem, co sądzimy o spożywanym daniu.
- Potrzebuję przerwy
Widelec oraz nóż powinny razem wskazywać godzinę za dwadzieścia piąta. Mogą być oparte na brzegu talerza lub położone na nim. Ważne, aby nie nachodziły na siebie, ponieważ oznaczają wtedy zupełnie co innego.
- Poproszę kolejny posiłek
Widelec i nóż należy ułożyć w kształt krzyża lub plusa na środku talerza. Dzięki temu nawet jeśli na talerzu znajdują się jeszcze ostatki jedzenia, kelner wie, że pora na następną pozycję z menu.
- Bardzo mi smakowało
Sztućce ułożone horyzontalnie na talerzu, wskazujące godzinę za piętnaście trzecią, są sygnałem, że jesteśmy bardzo zadowoleni ze zjedzonego dania.
- Dziękuję
Natomiast sztućce w pozycji pionowej to znak, że skończyliśmy jeść i nie mamy już więcej miejsca w brzuchu. Kelner może zabrać nasz talerz.
- Danie nie przypadło mi do gustu
Pozycja prawie identyczna jak ta w przypadku prośby o chwilę wytchnienia. Najważniejszą różnicą jest to, że ostrze noża należy włożyć między zęby widelca. Oznacza to, że danie nam nie smakowało i nie jesteśmy z niego zadowoleni.
Wiesz już jak układać sztućce zarówno jako gość jak i gospodarz? Jeśli zapomnisz o którejś z zasad, to pamiętaj, że zawsze możesz wrócić do naszego poradnika savoir-vivre przy stole.