Na jaką chłodziarkę do napojów się zdecydować?
Zaczynasz przygodę z gastronomią i szukasz odpowiedniego sprzętu? Rozważasz, czy przyda się profesjonalna chłodziarka na napoje? Witryna czy szafa? Drzwi suwane czy klasycznie otwierane? Opcji jest naprawdę sporo, jednak nie każdy zakup jest trafiony. Podpowiadamy, jak dobrać najlepszą chłodziarkę dla Twoich potrzeb.
Kiedy przyda się profesjonalna chłodziarka na napoje?
Na samym początku zadaj sobie pytanie – w jakim celu potrzebujesz chłodziarki? Jesteś restauratorem i szukasz szafy chłodniczej do win? A może latem zamierzasz wyruszyć w podróż i niezbędna okaże się mini lodówka turystyczna? Zamierzasz kupić chłodziarkę na użytek własny czy jako wyposażenie pokoju hotelowego? Na wstępie powinieneś zwrócić szczególną uwagę na czynniki takie jak:
- przeznaczenie,
- rozmiar,
- design,
- pojemność,
- dodatkowe funkcje.
Jak wybrać odpowiedni rozmiar chłodziarki na napoje?
Kolejne pytanie brzmi – jaką przestrzenią dysponujesz? Prowadzisz niewielki lokal, nie masz pomysłu i szukasz alternatywnych rozwiązań? Zbliża się lato, wzrasta temperatura, a Ty myślisz „przyda się profesjonalna chłodziarka na napoje”? W takich przypadkach doskonale sprawdzi się urządzenie podblatowe, które pozwala zaoszczędzić trochę miejsca. Wbrew pozorom duże znaczenie ma również mechanizm otwierania. Praktycznym rozwiązaniem może okazać się chłodziarka z suwanymi drzwiami. Jeśli jednak wielkość urządzenia nie gra większej roli, a Ty np. posiadasz przestronne zaplecze, możesz wybrać wysokie, dwudrzwiowe szafy o dowolnej pojemności i liczbie półek.
Chłodziarki dwustrefowe – co to?
Każdy miłośnik win z pewnością doceni dobrze schłodzony trunek. Niektóre urządzenia oferują jednak o wiele więcej. Wybierając chłodziarkę do wina, warto zwrócić uwagę, czy posiada funkcję piwnicy. Co to oznacza w praktyce? Możliwość długotrwałego przechowywania alkoholu. To jednak nie wszystko – wiele winiarek dysponuje niezależnymi strefami temperatur. Wino, w zależności od gatunku, potrzebuje innych warunków i jest trunkiem o wiele bardziej wymagającym niż zwykłe napoje gazowane. Klienci eleganckich restauracji i prestiżowych hoteli oczekują wysokiej jakości usług, a co za tym idzie również odpowiedniej formy serwowania wina. Z właściwie dobraną chłodziarką możesz sprostać nawet najbardziej wybrednym podniebieniom.
Jak ekspozycja wpływa na klienta?
Chcesz, żeby zawartość witryny dobrze prezentowała się przed klientami? Wówczas warto wybrać chłodziarkę z przeszklonymi drzwiami. Dlaczego? Po pierwsze klient ma szansę zobaczyć cały nasz asortyment, po drugie atrakcyjna i transparentna ekspozycja zachęci go do zakupu. Nie możesz zapominać o aspekcie wizualnym. Materiał, z którego wykonano chłodziarkę, ma nie tylko praktyczne znaczenie. Zależy Ci na gustownym zaprezentowaniu butelek wina? Wybierz urządzenie z drewnianymi półkami. Jeśli wolisz minimalizm, zadbaj o podświetlane komory. Wciąż masz wątpliwości, czy Twojemu biznesowi przyda się profesjonalna chłodziarka na napoje? Zanim dokonasz wyboru, musisz poznać nie tylko swoje potrzeby, ale i zrozumieć wymagania konsumentów.